11. joulukuuta 2014

Luku 6 | Kausittainen toivon syttyminen

Joulun lähestyessä sosiaalisessa mediassa ruvetaan enemmän keskittymään päivityksissä perheeseen, yhdessä vietettyyn aikaan, lahjoihin ja muuhun. Kun tätä tulee taas joka tuutista enemmän kuin tarpeeksi, ryhtyy taas miettimään lapsettomuutta enemmän - ehkä joku päivä minäkin annan joululahjan myös omalle lapselle, ja vietän joulua oman perheen kanssa.

Valoa tunnelin päässä vol. 54


Sen lisäksi, että on katsellut joka paikassa söpöjä lapsikuvia, on muukin syy tälle toivon syttymiselle. Hoidoissa on vihdoin päästy johonkiin tilanteeseen. Aikataulu on selkiintynyt, ja tällä tahdilla olemme luultavasti ennen ensi joulua koeputkihedelmöityksen jonossa alkupäässä, tämä tietysti sillä riskillä, että emme vuodessa onnistu muilla keinoilla.

Nyt on siis mennyt puoli vuotta siitä, kun menimme kunnalliselle puolelle, neuvolan perhesuunnitelluun ilmoittamaan ongelmastamme. Puoli vuotta myöhemmin vaimolle on tehty munatorvien aukiolotutkimus ja annettu Clomifen-resepti käteen.

Munatorvien aukiolotutkimus on vaimolle tehty jo 2 vuotta sittenkin, mutta siitä jäi vain rahastuksen maku suuhun. Kaikki sanovat joka paikassa, että tuo tutkimus sattuu, ja pitää ottaa särkylääkettä - outoa oli se, että viimeksi ei vaimon mukaan sattunut yhtään, kun taas tällä kertaa aivan liikaa. Voisiko olla niin, että tällä kertaa jokin onnistui paremmin, ja sattui kuten piti?


Vieläkin kaikki hyvin - vauvaa ei vaan tule


Munatorvet auki, ovulaatio normaali, kuukautiset normaalit, siemenneste hyvä - ei vikaa kummassakaan. Onneksi tällä kertaa kuitenkin kunnallisella puolella aloittavat jonkun tyyppiset hoidot, vaikka syytä ei löydykään. Clomifen on määrätty tehostamaan ovulaatiota, jos vaikka auttaisi, tätä ei kuulemma kuitenkaan testata kuin 3 kierron ajan. 

Jos ei tämän jälkeen tapahdu muutoksia on tiedossa 3 kierron ajan inseminaatiota, mikä käytännössä tarkoittaa siemennesteestä hyvien siittiöiden kalastamisen ja ruiskuttamisen kohtuonteloon. Tätä tehostetaan myös jollain pistettävällä lääkkeellä. Kun mikään edellämainituista ei onnistu on tiedossa jono koeputkihedelmöitykseen, mikä ilmeisesti tehdään Helsingissä. 

Jono on noin 6 kuukautta - onko se pitkä aika? Se ei tunnu pitkältä ajalta, kun tietää, että jotain on tapahtumassa ja asialle tehdään jotain. Odotus oli huomattavasti vaikeampaa ilman ulkopuolista ja neuvomista.

Yksityinen vs. kunnallinen vol.83


On syntynyt tavaksi vertailla eri vaiheissa hoitoja kunnallisen ja yksityisen hoidon välillä. Tällä hetkellä kuva on vahvistunut siihen suuntaaan, että jos alunperin oltaisiin menty heiluttamaan rahakimppua yksityisellä, olisi varmasti ollut lääkärillä enemmän mielenkiintoa hoitaa.

Tällä hetkellä sitä kimppua ei enää ole, ja positiivinen yllätys on se, että tälläkin tavalla tämä hoituu. Kysyessäni lääkäriltä hintaa koeputkihedelmöityksestä, hän kertoi sen olevan normaalin poliklinikkamaksun verran, ja Kela korvaa matkakuluja Helsinkiin hoitoihin. Tätä kun verrataan yli 1000 € hintalappuun yksityisellä on helpottavaa, ettei tarvitse olla miljonääri, että saisi lapsen. Ja mitäs sitten, kun se ei välttämättä ensimmäisellä kerralla onnistukaan?

On mahdollista, että julkisella puolella pitää osua oikealle hoitajalle tai lääkärille, että homma toimii, mutta en heittäisi sankoa kaivoon, jos ei ole varaa mennä yksityiselle ja maksaa tuhansia.

7 kommenttia:

  1. Minulla ei aukilotutkimus sattunut juuri yhtään. Olin etukäteen pelännyt kovasti. Ja itse näin ruudusta, kuinka se merkkiaine virtasi juuri niinkuin pitikin. Ihmiset ovat erilaisia ja kaikilla ei satu. Tosin en sitten tiedä miksi se sillä toisella kerralla sattui vaimollasi. Muistan kuinka toiveet oli korkealla tuon aukiolotutkimuksen jälkeen. Monet ovat tulleet raskaaksi heti sen jälkeen. Mutta ei. Lisäksi monet ovat tulleet raskaaksi juuri ennen kuin ovat päässeet IVF-hoitoon odotellessa sitä viimeistä vuotoa ennen hoidon aloittamista. Mutta ei.

    IVF-hoidon hinta yksityisillä lääkäriasemilla on yli 2000 e. Ja ICSI:n 2500 e. Julkisella puolella tulee itselle maksettavaksi vain Kelan lääkekaton arvosta lääkkeitä, eli 613 e tänä vuonna ja lisäksi tosiaan ne poliklinikkamaksut ja ultrat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja muistan kuinka vuosia sitten olin aivan ällistynyt, kun työkaveri kertoi, että he olivat yrittäneet esikoista melkein kaksi vuotta ja lopulta oli saanut alkunsa kolmannen Clomi-kierron jälkeisestä luomukierrosta. Niin pitkä aika odottaa. Meillä meni esikoisen "alullesaamiseen" 4,5 vuotta ja nyt olemme yrittäneet sisarusta 1,5 v ja uusi hoitokierros alkoi vuoden luomuyrittämisen jälkeen kesällä.

      Poista
    2. Kiitos Annika tarkemmista hinnoista. Yksityisen puolen kalleutta on helppo arvioida, kun hinnat löytyvät netistä - julkisen puolen hinnat ovat aina arvailujen varassa. Vaikka summat ovat suurempia siihen nähden, mitä niiden kuvittelin olevan, on hintaero edelleen järkyttävä.

      Vaimolla on ollut nyt kipuilua toisessa munasarjassa ovulaatiosta asti, ja tänään taitaa olla KP27. Tiedä sitten, onko raskaana, vai onko tuo aukiolotutkimus ja siinä ohessa tapahtunut lääkärin toiminta aiheuttanut jotain muuta mullistavaa, toivottavasti raskautumista edistävää.

      Vaikka tuo teidän 4,5 vuotta kuulostaa pitkältä ajalta, tietyllä tavalla se lohduttaa, että pitkän yrittämisen jälkeen saattaa onnistaakin... onneksi aloitimme nuorena.

      Tästä aiheesta tuskin löytyy mistään käyttöopasta, tai keneltäkään oikeita vastauksia. Ihmiset ovat niin eri tilanteissa, että pitää vaan yrittää löytää blogeja ja ihmisiä, joista saa toivoa tämän onnistumisesta vielä. Olen huomannut google-haun "kipu ovulaation jälkeen" ja "raskaaksi aukiolotutkimuksen jälkeen" olevan melko tarpeeton. Tuntuu jokaisen haun jälkeen vastausten olevan 50/50 raskaana/ei raskaana.

      Poista
    3. Kävin yksityisellä lääkärillä ultrassa reilun vuoden yrittämisen jälkeen 5/08. Käynnillä keskusteltiin kierrot ym. Ultrassa ei näkynyt mitään poikkeavaa. Antoi lähetteen siittiötestiin. Tulos oli "melkein normaali", eli vain hieman huonompi liikkuvuus, kuin mitä "normaali". Ei pitänyt olla estettä luomuraskaudelle. Kun yritystä oli takana 1 v 9 kk (1/09) niin otin puheeksi papakokeen yhteydessä raskaustoiveen ja sain lähetteen julkiselle puolelle keskussairaalaan. Kutsu ekalle käynnille saatiin 5 kk myöhemmin (6/09). Siellä meni sitten oma aikansa erilaisissa verikokeissa ja muissa tutkimuksissa. Kilpirauhasarvoiss oli vikaa ja odoteltiin niiden tasaantumista, kun se olisi voinut vaikuttaa raskaaksituloon. Tietenkin kokeiltiin Clomeja ja Teroluteja ym. Eka inseminaatio tehtiin reilu vuosi ekan käynnin jälkeen 9/10. Sen yhteydessä todettiin, että siittiöiden laatu oli romahtanut ja meidät laitettiin suoraan ICSI-jonoon. ICSI-hoito tehtiin 3/11. Tuoresiirrosta plussasin, mutta se todettiin ekassa ultrassa tuulimunaksi. Välissä tuli sairaalan kesätauko. Eka pakastetun alkion siirto tehtiin 8/11 ja siitä tuloksena nyt 2,5 v poika. Pakastimeen jäi 4 alkiota (2+2).

      Tänä vuonna kesäkuussa tehtiin eka pakastetun alkion siirto. Toinen menetettiin ja toinen siirrettiin. Ei tärppiä. Elokuussa tehtiin toinen pakastetun alkion siirto, jossa toinen myös menetettiin sulatuksessa ja toinen siirrettiin. Ei tärppiä. Ensin meidän annettiin ymmärtää, että pitäisi odottaa vuoroa useampi kuukausi pitkälle ensi vuoden puolelle, mutta yllättäen soitettiinkin, että jos vain haluamme niin uusi hoito voidaan aloittaa samantien. Oliko jonossa sitten tullut raskauksia, eroja tai halusiko ihmiset odottaa lääkekaton tms. vuoksi ensi vuotta. Mutta joka tapauksessa 10/14 aloitimme toisen ICSI-kierroksen. Tuoresiirto takana, eikä tuonut tärppiä. Tammikuussa on vuorossa ensimmäinen pakastetun alkion siirto tästä hoitokierrosta. Esikoinen sai alkunsa niin "helposti" hoitojen seurauksena, että ajattelin toisenkin onnistuvan tuosta noin vaan.

      Onhan tuo julkisen puolen hoito aikaavievää (paitsi nyt toisella kerralla, kun ei tarvinnut enää odotella), mutta kyllä siinä myös rahaa säästää, vaikka sitä ei saisikaan ajatella. Mutta en myöskään halua myöhemmin ajatella että käytin kauhean rahasumman ilman lopputulosta. Mies on sitä mieltä, että jatkamme toisen lapsen yrittämistä niin kauan, kuin minä ja julkinen sairaanhoito suostumme, mutta yksityiselle emme enää siirry.

      Poista
  2. Meillä Rouva valitteli munatorvien aukiolotutkimusta varsin kivuliaaksi kokemukseksi - ja sen saattoi kyllä nähdä jo ilmeestäkin. Eipä tuo ollut paljon tuskattomampi tilaisuus itsellenikään, sen verran avuton olo noissa tilanteissa aina tulee. Tutkimuksen jälkeen Rouvalla on ollut myös enemmän alavatsakipuja ja -tuntemuksia.

    Tuosta Clomifenista haluaisin kuitenkin vinkata sen verran, että kannattaa vilkaista ainakin nopealla googlauksella vastaan tullut:
    http://hommissa.blogspot.fi/2014/02/femar-letrozol-pohdintoja.html

    Meidän Rouvalle lääkäri kirjoitti Femar-reseptin, mutta taidamme jatkossa siirtyä käyttämään tuota rinnakkaisvalmistetta Letrozolia.

    VastaaPoista
  3. Hei hoi, herr bloginpitäjä! Mitäs teille oikein kuuluu? Olisi mielenkiintoista saada tilannepäivitystä. Meillä ei inseminaatiot tuottaneet tulosta ja nyt ollaan eräänlaisella teknisellä tauolla ennen IVF-hoitoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lapsetoff. Blogin päivittäminen unohtui joulukuussa 2014 siitä syystä, ettei enää jaksanut pyöritellä pelkästään tuota negatiivista asiaa mielissään, samoihin aikoihin tuli työuupumus, jota seurasi parin kuukauden sairasloma ja myöhemmin irtisanominen.

      Niin huvittavaa kun onkin huomata, kysellessäsi kuulumisia oli vaimolla alkanut juuri kierto, josta tultiinkin raskaaksi. Kirjoittelen tästä asiasta kohta uutta tekstiä, jos kiinnosta niin palaa vaikka huomenna lukemaan!

      Poista